Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Afbeeldingen De Maas De Kingbeek Het Kanaal Activiteiten Voetbal historie in Beeg Beegtenaere home Januari Februari Maart April mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Het bestuur Werkgroepen Bicht Uit de krant Nieuwsbrieven Wandeling Links Index Jaarboeken Groot Born Contact 15 dec, 2005 Een mo(nu)mentje voor een gedenkwaardige nieuwjaarsnacht 1926 02 jan, 2006 Gedenkwaardige jaarwisseling Grevenbicht 26 okt, 2006 De geur van zelfgemaakte soep 28 okt, 2006 Koningin staat in het krijt bij Grevenbicht 10 mrt, 2007 Vijf vragen aan Jean Knoors 20 mei, 2007 De bewaard gebleven veldnamen en het looiproces 24 apr, 2008 Wegkruis Palmen - Koten in ere hersteld 25 dec, 2008 Zalf voor de eenzame ziel 09 jan, 2009 Romeinse putrand luidt 25 jarig bestaan Heemkundevereniging “Bicht” in! 30 jan, 2009 Romeinse wandeling door Grevenbicht en Obbicht 04 feb, 2009 Inventarisatie historische vondsten in voormalige gemeente Born 4 feb. 2009 Romeinse putrand terug in kern Grevenbicht 25 mrt, 2009 De Koeweide 23 mei, 2009 Oranjebomen omheind 22 mrt, 2010 Monument voor slachtoffers vliegramp Grevenbicht 28 mrt, 2010 Verzet tegen bebouwing Maaskoul Nieuws Julich 23-05-2011 Fam Zwaans terug in Grevenbicht 23-02-2013 Nieuws project WO II 28-05-2011 Nieuws HV in regionieuws 29-06-2011 Nieuws Julich 23-10-2011 Nieuws oorlogsmuseum 06-09-2011 

26 okt, 2006 De geur van zelfgemaakte soep

De geur van zelfgemaakte soepZelfgemaakte kippensoep ‘van de mam’. Wie is daar niet mee opgegroeid? Marina Claessen-Deuss schreef voor de heemkundevereniging Bicht over de soepjes uit haar jeugd. Geurend naar nostalgie.Het lijkt allemaal zo lang geleden. De tijd dat moeder of grootmoeder op zaterdag de kippensoep een volle dag liet trekken, om zondagmiddag ervan te kunnen smullen. De dampen die dagenlang in het huis bleven hangen. Het doet verlangen naar vroeger. Nu komt de soep uit een pakje of uit blik, maar wie maakt de soepen nog op de ouderwetse manier?In ieder geval Marina Claessen-Deuss uit Grevenbicht. Voor het jaarboek van de heemkundevereniging Bicht schreef zij over de tijden dat haar moeder nog écht zelf soep maakte. Over de ’sop van de mam’. Zij weet nog precies hoe die soep moet worden gemaakt. Op ambachtelijke manier. “Het is niet zo dat ik de soep een hele dag laat trekken, maar ik maak zeker niets uit een pakje of uit blik. Dat vind ik gewoon niet lekker”, stelt zij. “De soep van vroeger smaakt beter. Bovendien is de geur lekkerder. Dat komt omdat het met meer zorg wordt klaargemaakt.”Precies zoals ‘vroeger’ gaat het ook niet meer bij haar. “Wij hebben geen kippen meer in de tuin. Dus moeten we naar de poelier of de supermarkt. Ook heb ik geen moestuintje, waar ik mijn verse groenten kan oogsten en zelfgekweekte kruiden kan plukken. Dus naar de groenteman of weer de supermarkt. Maar mijn ingrediënten komen zeker niet uit blik.” Ze denkt met weemoed terug aan de tijd dat haar moeder doevesop (duivensoep), hènnesop (kippensoep) en slemppap (bierpap) maakte. “Slemppap kregen de kinderen soms, want daar sliepen ze goed van. Maar och, dat spul stonk zeg. Het hele huis rook er naar”, grinnikt Marina. Met plezier blikt ze terug op de tijden dat ze eerst éé, twee of drie koppen soep oplepelde en vervolgens de soepkom om moest keren. Daar kreeg ze vervolgens een dikke pannenkoek op. “Dat waren niet van die pannenkoeken van ’shaker’ of de voorgebakken, voorverpakte plakken die je in de magnetron moet opwarmen. Nee, dat waren echte. Waarvan het gistdeeg flink was gerezen, zodat ze extra dik werden. Met echte eieren en melk.”Het grote probleem van tegenwoordig is volgens Marina de tijd. “Tweeverdieners hebben geen tijd en geen zin meer om lang achter het fornuis te staan. Ik kan het mij ook wel voorstellen, maar zelf gebruik ik bijvoorbeeld bijna nooit de magnetron. Als ik kan kiezen tussen iets wat in de oven kan en iets voor in de magnetron, kies ik voor het laatste.”De favoriete soep van Marina is tomatensoep, die zij vaak maakt. Natuurlijk met echte, zelf gesneden tomaten, want die zie je nu alleen nog maar op de blikjes terug, en niet erin.” Behalve tomatensoep is eigenlijk ook erwtensoep haar lievelingssoep. “Maar die maak ik bijna nooit. Eigenlijk alleen omdat mijn man en kinderen die niet lusten. Jammer, maar helaas.” Terug naar overzicht



Grevenbicht Obbicht - Papenhoven Schipperskerk Born Buchten Holtum